Önemli Türk – İslam Bilim Adamları Kimlerdir?

  • Whatsapp

ÖNEMLİ BAZI TÜRK – İSLAM BİLGİNLERİ

Harezmi

  • Hint rakamlarını İslam dünyasına tanıttı. “0” sayısını,matematiğe kazandırdı, böylece günümüzde kullandığımız onlu sayı sistemi ortaya çıktı. Matematiğin bir dalı olan cebir onun bilim alanına kazandırdığı bir başka katkıdır.

Uluğ Bey

  • Timur’un torunu olan Uluğ Bey siyasetten çok bilime ilgi duydu. Semarkant’ta bir medrese ve bir gözlemevi yaptırdı. Güneş, Ay ve gezegenlerin konumlarını inceledi ve yıl uzunluğunun tespiti gibi çalışmalar yaptı.

Piri Reis

  • XVI. yüzyılda Osmanlı kaptanı Piri Reis Amerika kıtasını da içine alan bir dünya haritası çizdi. Bu harita dışında Kitab-ı Bahriye adlı bir eser yazmış, Akdeniz çevresindeki kara ve limanları tanıtmış böylece sosyal bilimlerden olan coğrafyaya önemli katkılar sağlamıştır.

Biruni

  • Henüz 17 yaşındayken Güneş’i gözlemlemek için bir alet yaptı. Bu gözlemler sonucu dünyanın döndüğünü ve yer çekiminin bulunduğunu söyledi. Dünyanın çevresini hesapladı. Biruni’nin ilgi alanı astronomi ile sınırlı değildi. Coğrafya, matematik, optik, tıp, eczacılık gibi alanlarda 140’ın üzerinde eser bıraktı. Dünya durağan değil, dönen bir kütle olduğunu ileri sürmüştür.

Ali Kuşçu

  • Fatih Sultan Mehmet döneminde elçi olarak İstanbul’ageldi. Ali Kuşçu astronomi ve matematik alanlarında eserler verdi. Gök cisimlerinin dünyaya uzaklıklarını hesapladı. Ay’ın haritasını çıkardı. Bu çalışması nedeniyle NASA tarafından Ay’da bir bölgeye ismi verildi.

Takiyüddin

  • XVI. yüzyılda İstanbul’da bir gözlemevinin kurulmasına öncülük etti. Bu gözlemevinde daha önce eşine rastlanmayan yeni aletler kullanarak Güneş ve Ay tutulmalarını gözlemledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR  inat TV Pro APK Son Sürüm 2023 Reklamsız Canlı Maç izle

Related posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir